Bemutatkozás (Bölcsőde)

Intézmény

Gyomaendrőd Város Önkormányzata a bölcsődei férőhelyek növelése, a lakossági igények kielégítése, valamint a gyermekjóléti alapellátáshoz való hozzáférés javításának és a szolgáltatások minőségi fejlesztésének céljából 2019-ben projektjavaslatot nyújtott be a TOP keretében megvalósítandó bölcsődei férőhelyek kialakítására, bővítésére irányuló kiírásra.

A TOP-1.4.1-19 kódszámú „Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése c. kiírás keretében 220 000 000 millió forint összegű, vissza nem térítendő támogatásból épült meg Gyomaendrőd új bölcsődéje.

A beruházás eredményeként komfortos, jól felszerelt intézmény várja a kicsiket 2021 augusztus 1. óta. A bölcsőde a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda intézményegységeként működik, önkormányzati társulási fenntartásban.

Az épület egy földszinti, nevelési-gondozási egységeket magába foglaló részből, valamint egy emeleti gazdasági, igazgatási, szociális részből áll. A gyermekek fejlesztéséhez szükséges intézményi infrastruktúrát és pedagógiai környezetet, az egészséges és korszerű nevelési feltételeket vidám színvilág, világos, napfényes környezet biztosítja. A két csoportszoba udvari oldalán teraszt és növényekkel beültetett játszókertet alakítottunk ki. Az épület költséghatékony működését a megújuló energia felhasználása és energiahatékony építészeti eszközök segítik.

Az intézménybe maximum 28 kisgyermeket tudunk felvenni, húszhetes kortól a harmadik életév betöltéséig. Az intézményben 4 fő szakképesített kisgyermeknevelő - közülük egy fő szakmai vezető - valamint 2 fő bölcsődei dajka látja el a gondozási és nevelési feladatokat.

A kisgyermeknevelő-gondozó hivatás igen komoly felkészültséget kíván meg, mivel a legérzékenyebb, legtöbb törődést, szeretetet, dédelgetést igénylő korosztályt nevelik, gondozzák, biztosítják számukra a harmonikus testi, szellemi, valamint szociális fejlődés lehetőségeit, feltételeit. A két bölcsődei dajka munkaköre a gondozási feladatok mellett kiterjed a melegítő- és tápszerkonyhában végzendő feladatokra, illetve az épület takarítási feladataira is.

A Tipegőkert Bölcsőde családbarát szolgáltatásként segíti a jövőben a családok életminőségének javítását, a szülők munkavállalási esélyeinek növelésével. A beiratkozás egész évben folyamatosan történik.