Finisben a Tipegőkert Bölcsőde kivitelezése

Végéhez közeledik a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán elnyert támogatásból megvalósuló új bölcsőde építése. A 220 millió forintos gyomaendrődi beruházás eredményeként komfortos, jól felszerelt intézmény várja majd a kicsiket 2021 nyarától. A bölcsőde a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya Kistérségi Óvoda intézményegységeként fog működni, társulási fenntartásban.

Az épület egy földszintes, a nevelési-gondozási egységeket magába foglaló részből, valamint egy kétszintes gazdasági, igazgatási, szociális részből áll. A gyermekek fejlesztéséhez szükséges intézményi infrastruktúrát és pedagógiai környezetet, az egészséges és korszerű nevelési feltételeket vidám színvilág, világos, napfényes környezet biztosítja. A két csoportszoba udvari oldalán teraszt és növényekkel beültetett játszókertet alakítunk ki. Az épület költséghatékony működését a megújuló energia felhasználása és energiahatékony építészeti eszközök segítik.

Az intézménybe maximum 24-28 kisgyermeket tudunk majd felvenni, húszhetes kortól a harmadik életév betöltéséig. Az intézmény létesítésével 4 fő csecsemő- és kisgyermeknevelő - közülük egy fő szakmai vezető - valamint 2 fő bölcsődei dajka álláshely betöltésére lesz lehetőség közalkalmazotti jogviszonyban.

A beruházás műszaki átadására novemberben fog sor kerülni. Ezt követően tudjuk elindítani a használatba vételi eljárást, melynek jogerőre emelkedése után indulhat meg a működési engedélyezési eljárás. A szakszemélyzet kiválasztásához várhatóan 2021 év elején jelennek meg az álláspályázatok a https://kozigallas.gov.hu/, a https://www.gyomaendrod.hu/, a https://www.kistersegiovoda.hu/ oldalakon, valamint a Tipegőkert Bölcsőde facebook oldalán, ahol rendszeresen közzétesszük majd a nyitással kapcsolatos információkat.

Kisgyermeknevelők esetében többféle szakképesítést is megjelöl a jogszabály, így elfogadható az OKJ képzés keretében megszerzett csecsemő- és kisgyermekgondozó, csecsemő- és kisgyermeknevelő-gondozó képesítés, valamint az alapképzés keretében megszerzett csecsemő- és kisgyermeknevelő diploma. A kisgyermeknevelő- gondozó hivatás igen komoly felkészültséget kíván meg, mivel a legérzékenyebb, legtöbb törődést, szeretetet, dédelgetést igénylő korosztályt nevelik, gondozzák, biztosítják számukra a harmonikus testi, szellemi, valamint szociális fejlődés lehetőségeit, feltételeit. A bölcsődében dajka munkakörben kizárólag bölcsődei dajka képesítés fogadható el. A két bölcsődei dajka munkaköre a gondozás mellett kiterjed a melegítő- és tápszerkonyhában végzendő feladatokra, illetve az épület takarítási feladataira is.

A TOP-1.4.1-19-BS1-2019-00007 azonosító számú, „Tipegő Kert Bölcsőde építése Gyomaendrődön” című projekt célja, hogy Gyomaendrődön a 3 éven aluli kisgyermekek napközbeni elhelyezését biztosító bölcsődei ellátást megfelelő kapacitással és minőségi szolgáltatással tudjuk bővíteni, a gyesen/gyeden lévő szülők igény esetén visszatérhessenek a munkaerőpiacra. A Tipegőkert Bölcsőde családbarát szolgáltatásként segíti majd a családok életminőségének javítását, a szülők munkavállalási esélyeinek növelésével. A beiratkozás várhatóan 2021 tavaszától kerül meghirdetésre az előzőekben felsorolt online felületeken, illetve a városi sajtóban.