A helyi hagyományok ápolását támogató, valamint Családi és egészségmegőrző programok (TOP-7.1.1-16-H-012-4)

A projekt keretében tervezett tevékenységek bemutatása

A projekt keretében megvalósítani kívánt tevékenységek:

 1. önállóan támogatható tevékenységek –
  1. kézműves hagyományőrző programok szervezése

1994-ben az ENSZ május 15-ét A CSALÁD NEMZETKÖZI NAPJÁ-vá nyilvánította. A felhíváshoz Magyarország is csatlakozott. A kezdeményezés a figyelmet a családra, a társadalom legfontosabb „intézményére” irányítja.

Ezen jeles nap alkalmából szeretne alapítványunk egy városi szintű, egész napos családi rendezvényt megvalósítani, melynek fő témája – a család mellett – a generációkon átívelő hagyományok, lassan feledésbe merülő szokások, hagyományok, játékok, mesterségek bemutatása, felelevenítése lenne.

1) Népi játszóház szervezésével, népi játszótér felállíttatásával szeretnénk:

 • ha a ma oly népszerű ugrálóvárak helyett népi játszótér szórakoztatná a gyerekeket - kosaras körhinta, sajtlabirintus, lengő teke, lápjárás, hordó lovaglás, patkó dobás stb. játékokkal;
 • ha ördöglakatok, logikai játékok, népi társasjátékok, fejtörő feladványok, színezők, feladatlapok nyújtanának kikapcsolódást a programra látogatóknak;
 • ha a résztvevő gyerekek és felnőttek hagyományos kézműves foglalkozások által pihenhetnének ezen a napon;
 • ha a jelenlévők különböző ügyességi játékokban, vetélkedőkön (pl.: viaskodás, hétpróba, parasztolimpia stb.) is megmérettethetnék magukat.

2) Helyi és vidéki népi mesterségeket űző mesterek (kosárfonó, fazekas, csuhéfonó, papírmerítő, szövés, fonás, csizmadia stb.) meghívása, látványfoglalkozások szervezése

3) Kézműves foglalkozások szervezése, hagyományos kézműves technikák kipróbálása

  1. Családi programok szervezése az újonnan létrejövő közösségi játszóterekhez kapcsolódóan
 1. A nap folyamán gólyalábas komédiások előadása, gyermekelőadások, minden korosztály számára szórakoztató koncert szervezése
 2. Vendéglátás biztosítása – hagyományos finomságokkal (kürtőskalács, mézeskalács, törökméz stb.) tarkítva
 1. Kötelezően megvalósítandó, önállóan nem támogatható tevékenységek
  1. Tájékoztatás és nyilvánosság biztosítása - az ÁÚHF 10. fejezete alapján

 

A programok iránti kereslet megalapozottságának ismertetése

Véleményünk szerint – és ezt a Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia is alátámasztja - a családok számára jelenleg kevés célzott program van a településen, amely a közösségépítést szolgálja. Tapasztalataink alapján a jelenleg szerveződő programok vagy egy adott közösség számára (például valamely óvoda, iskola gyermek-, illetve tanulóközösségének) kerülnek meghirdetésre, vagy a szervező kulturális intézmények, vállalkozók egyéni kezdeményezései kapnak méltatlanul kevés figyelmet. A mai rohanó világban rendkívül nehéz kimozdítani, megmozgatni a családokat, kulturális rendezvényekre csábítani őket, még akkor is, ha azok térítésmentesen látogathatók, vagy vehetők igénybe. Majd minden kulturális intézménynek megvan a maga „törzsvendégköre”. Ezekre a rendezvényekre többnyire a szülőknek van igényük elmenni, és magukkal viszik gyermekeiket is – például a Határ Győző Városi Könyvtár színházi, bábszínházi, a gyerekeket megmozgató interaktív programjaira, a Szent Antal Népház hagyományőrző rendezvényire, vagy a Kállai Ferenc Kulturális Központ családi programjaira.

Mindezt figyelembe véve, az általunk megvalósítani kívánt városi szintű családi nap valamennyi programtípust szeretné felsorakoztatni. Bízunk benne, hogy az itt szerzett pozitív élmények által sokak nyitottabbá válnak az ilyen típusú programokra, és nemcsak várják a hirdetmények megjelenését, hanem keresik is kulturált szórakozás lehetőségét városunkban. Reméljük, hogy a családi nap hozzájárul kulturális intézményeink hagyományos, illetve egyéb programjainak népszerűsítéséhez, azok látogatottságának növeléséhez, ezzel pedig a lakossági közösségi aktivitás növeléséhez a közösségi területeken.

A projekt közvetlen célcsoportját a város családjai – azon belül is több generáció: gyermek-szülő-nagyszülő (esetleg dédszülő) -, hiszen a tervezett programok, kézműves tevékenységek a kicsik számára újdonságot jelenthetnek, míg az idősebbek nosztalgiázhatnak, s így együtt, közösen tevékenyen szórakozhatnak, kikapcsolódhatnak.

CsatolmányMéret
Kép ikon tajekoztato-tabla.jpg472.59 KB