Újrahasznosítás a Tipegőkert Bölcsődében

Intézmény

Újrahasznosítási program Tipegőkert Bölcsődében!

A környezetvédelem célja a környezetszennyezés megszüntetése, élhető környezet megteremtése, mely egyre nagyobb szerepet kap az életünkben,
hiszen már otthonainkban is több figyelmet szentelünk környezetvédő megoldásokra.
A gyerekek azt másolják, amit a környezetükben látnak, elsősorban a családban, majd intézményi szinten a bölcsődében, óvodában, iskolában.

A Tipegőkert Bölcsőde nagy hangsúlyt fektet a környezettudatos szemlélet kialakítására és megvalósítására.
Intézményünkben a nevelési gondozási folyamatokba, mindennapokba beillesztünk minél több olyan játékot, tevékenységet, beszélgetést, ami elősegíti ezt a folyamatot.

Miből is állhat a környezetvédelem ebben a korban?

A gyermek legfőbb tevékenysége a megfigyelés a tapasztalás, hiszen ezen keresztül ismerkedik a világgal, ilyen módon indulnak be a tanulási folyamatok.
Többek között láthatják, hogy a felnőttek spórolnak az árammal, a vízzel, hogyan gyűjtik a szemetet, alakítják közlekedési, vásárlási szokásainkat, játékos formában ismerkedhetnek a Bolygónkkal, a tágabb, szűkebb környezetükkel, önmagukkal, az egészségükkel.

Környezettudatos tevékenységünk kihat az egész nevelési évre, így amit mi is tehetünk, hogy igyekszünk megfelelő példát mutatni számukra, olyan programokat, tevékenységeket szervezünk, amiben valamilyen módon megjelenik, vagy főszerepet kap a környezetvédelem.

Kiemelten kezeljük az állatok, a Föld, a madarak és fák világnapját, csatlakoztunk az intézményünk a
Kistérségi Óvoda és Bölcsőde által szervezett papír, illetve elektronikai hulladékgyűjtéshez.

Június 5. a Környezetvédelmi világnap,
ennek alkalmából újabb kezdeményezésre került sor, a szülők bevonásával, a kidobásra ítélt alapanyagokból újrahasznosítottunk,
dísztárgyakat, játékokat, használati tárgyakat alkottunk.
A begyűjtött hulladék papírból, csoki, cukor csomagolóból, kupakokból képet készítettünk, a gyerekekkel együtt, mely a bölcsőde folyosóját díszíti.
A családok aktívan vettek részt a tevékenységben, nagy lelkesedéssel mesélték, hogyan folynak az előkészületek, festenek, ragasztanak a gyerekek.
Ez úton is köszönet a családok közreműködéséért, hozzájárulásokért.

A szorgos kezeket, újrahasznosított anyagból készült játékkal és oklevéllel jutalmaztuk, az előtérben meg is csodálhatták egymás munkáit.

Úgy tapasztaltuk nagy sikere volt ennek a kezdeményezésnek, mely hagyományteremtő lehet a Tipegőkert Bölcsődében.