Szeresd! Ismerd! Védd! Zöld óvodák szellemében

Intézmény

2020-ban a Szeresd! Ismerd! Védd! Zöld óvodák szellemében címet viselő projekt sikeres elbírálásban részesült az ERASMUS+ program ISKOLAI, ÓVODAI PARTNERSÉGEK (KA229) keretében, mely az Európai Unió pályázati programja a Tempus Közalapítvány kezelésében.

A Kistérségi Óvoda és Bölcsőde szervezésében Erasmus+ projektünk utolsó nemzetközi partnertalálkozójára került sor Gyomaendrődön június 9 és 12 között. A partnerintézmények ezúttal már negyedik alkalommal vettek részt közös, rövid távú mobilitási programon a Szeresd! Ismerd! Védd! – Zöld óvodák szellemében című közös pályázat keretében.

A debreceni Mesekert Óvoda, a szatmárnémeti Liceul Reformat Óvoda, a nagyenyedi Gradinita cu Program Prelungit Primii Pasi Óvoda 21 fős óvodapedagógusokból álló delegációját gazdag programsorozat várta városunkban.

A projekt egyik fő célja a gyermeki személyiség komplex fejlesztése során a természet élvezetére, szeretetére nevelés, az egyéni felelősség felébresztése, a környezettudatossághoz kapcsolódó attitűdök megalapozása. Másik fontos célkitűzés a jó gyakorlatok bemutatása, reflektálása és átadása, valamint beépítése az intézmények pedagógiai gyakorlatába, a pedagógus kompetenciák fejlesztésével.

A mobilitás alkalmával került sor az „Erdei Óvoda” megszervezésre, ahol vendégeink a gyermekekkel együtt vettek részt tevékenyen a tervezett programokban. Megismerték a vízparti növényeket, megtanultak nádi játékokat készíteni, környezetvédelmi játékokban vettek részt, megismerték a Bárka Látogatóközpontban múzeumpedagógiai foglalkozás keretében a Körösök szabályozását, élővilágát, valamint a halászat történetét. Egy lehetséges jó példát láthattak arra, hogyan lehet megvalósítani a gyermekek természet- és a környezetvédelemre nevelését élményszerű tapasztalatszerzéssel, a természetes környezet megfigyelésével, vizsgálatával, felfedezésével.

Második nap került sor a projekt zárókonferenciájának megrendezésére a Kállai Ferenc Művelődési Központban. Az intézményt fenntartó önkormányzati társulás képviseletében Toldi Balázs polgármester mondott köszöntőt, melyben kitért az intézmény színvonalas szakmai munkájára és az önkormányzat felelősségvállalására az óvodai feladat-ellátás korszerű feltételinek biztosítása iránt. A hallgatóság számára megemlítette a város ökoturisztikai adottságait melyhez óvodai környezeti nevelésünk is szorosan kapcsolódik.

A több mint 2 éves pályázati programot Kovács Pétermé, a Kistérségi Óvoda és Bölcsőde intézményvezetője mutatta be és idézte fel a témaválasztás és projektötlet megszületésének körülményeit.

A Fenntartható pedagógia-Játékosság a környezeti nevelésben a kora gyermekkorban címmel tartott előadást Dr Pálfi Sándor, a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Karának tanszékvezető főiskolai tanára, dékáni referens. Tanár úr előadásában a témához kapcsolódóan az óvodapedagógia korszerű szemléletéhez nyújtott figyelemfelkető és értékes szakmai előadást a hallgatóságnak.

A konferencia zárásaként a partnerintézmények értékelték a szakmai együttműködés eredményeit. Amellett, hogy a környezeti fenntarthatóság óvodapedagógiai eszköztárát és módszertanát gazdag, gyakorlatias és innovatív elemekkel tudjuk bővíteni a jövőben, fontos szakmai és emberi értékek fogalmazódtak meg minden résztvevőben. A nemzetközi partnertalálkozók és a közös szakmai munka során értékes barátságok alakultak, mely további együttműködésre ad okot a pályázat zárását követő időszakban is.

A tervezett szakmai programok mellett sor került a gyomaendrődi kulturális értékek és turisztikai látványosságok megtekintésére is. Szent Antal kultuszát ismerték meg vendégeink Dr Szonda István muzeológus élvezetes bemutatása során, és persze megkóstolhatták a „sütőház” hamisítatlan kemencés kelt tésztáit is. Látogatást tettünk az Aranka Babamúzeumba, szombaton pedig az aktív pihenés lehetőségeit próbálhatták ki az óvodapedagógusok sárkányhajózással, sétahajózással, de a lombkoronasétány és tanösvény és a Liget Fürdő sem maradt ki a programból.

A mobilitási program eredményei hozzáadott pedagógiai és európai értéket is képviselnek, melynek mottója Henry Ford gondolata is lehetne: „Az összefogás csak a kezdet csupán. Az együttműködés és a közös munka jelenti a sikert.”